Apakah Nama SebenarKu Remaja??

Assalamuailaikumwarahmatullahhiwabaratuh..

        Nabi muhamad bersabda dalam hadisnya, bahawa didalam jasad ada seketul daging, jika ia baik, maka baiklah seluruh jasadnya dan jika ia rosak, maka rosaklah seluruh jasanya.. ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati.. hadith riwayat bukhari dan muslim.. rakan2 semuanya yang saya cintai, tuan2 dan puan2 semuanya, sekarang mari kita lihat apa yang berlaku kepada remaja atau diri kita saat ini.. maka boleh jadi gambaran remaja kita pada saat ini, boleh jadi inilah wajah kawan2 kita, atau ini boleh jadi wajah anak2 kita.. adik2 semuanya, tuan2 dan puan2 semuanya yang dihormati oleh Allah, selama ini kita sibuk untuk mendidik anak2 kita bagi ibu bapa atau selama ini kita sibuk untuk membentuk diri kita dengan ilmu pengetahuan, selama ini kita sibuk bentuk anak2 kita duhai ibubapa secara fizikalnya sahaja.. mari sekarang kita lihat diri kita.. mari kita lihat dimana kita dapatkan sauh kita selama ini.. dari mana kita amik sauh untuk kita berpegang selama ini.. dari television, dari movie, dari internet, dari orang2 barat, dari kawan2 disekolah kita, lihat bagaimana cara kita memakai baju.. apakah kita sudah menutup seluruh aurat kita.. lihat bagaimana kita berbicara, apakah sudah seperti bagaimana nabi muhamad berbicara.. lihat bagaimana kita bertutur kata kepada ibubapa, apakah sudah seperti apa yang diajar oleh nabi muhamad saw.. dimana kita amik sauh kita selama ini..
         
        Wahai para ibubapa, sudahkah kita berikan sauh yang kuat kepada anak2 kita atau selama ini kita minta mereka untuk pergi ke sekolah.. sekolah yang bagus, kita hantar keluar negara, kita berikan pendidikan2 paling nombor satu yang paling bagus, kita lengkapi mereka dengan pakaian2 yang indah kita berikan faciliti2 yang mahal tapi kita lupa berikan sauh yang menghujam kedalam jiwa.. mari kita lihat.. mari kita lihat, lihat kedalam diri sendiri.. mari kita semuanya penjamkan mata sejenap.. bayangkan apa yang selama ini menjadi sauh dalam kehidupan kita yang membuat kita tetap  teguh dalam kehidupan tidak terbawa oleh arus kehidupan.. selama ini kita hanya mempercantik diri sendiri tetapi kita tidak menilai siapa pencipta langit dan bumi.. apabila kita bercermin kita hanya ingat kepada ketampanan, kecantikan rupa kita, kita hanya bangga pada tubuh kita tetapi kita lupa siapa yang menciptakan dari setitis air yang hina.. tapi boleh jadi kita lupa siapa yang memejamkan mata pada malam hari, siapa yang membuka mata di pagi hari, siapa yang mendetakkan jantung di dalam dada, siapa yang mengalirkan darah di dalam tubuhmu..
         
        Maka baca.. baca dengan nama tuhanmu yang menciptakan.. baca.. siapa yang maha pemurah.. siapa yang mengajar melalui pena dan tulisan.. siapa yang mengajarkan tentang apa yang tidak engkau ketahui.. mari kita lihat diri kita saat ini.. wahai ibubapa, apa yang kita ajarkan anak2 kita selama ini.. siapa yang mereka idolakan, adakah mereka mengenal nabi muhamad saw, adakah mereka mencintai Allah didalam hati, mari kita diri kita semuanya.. kemana kita bawa hidup kita selama ini, kemana, kemana kita bawa tubuh badan dan ketampanan kecantikan sebagai kurnia dari Allah ibarat sebuah kapal yang sudah sempurna tapi kemudian kita biarkan dihanyut dibawa arus kehidupan.. kemana kau bawa tangan dan kakimu.. apa yang kau lihat dengan kedua matamu, apa yang keluar dari lisanmu ketika berbicara.. mari kita merenung sejenap.. mari kita merenung sejenap, dan juga oleh ibubapa, dan orang tua apa yang selama ini kita ajarkan, apa yang selama ini kita ajarkan.. bayangkan kelak di hari akhir, anak2 kita berkata, ‘Ya Allah, ini bukan salah aku, Ya Allah.. tapi ini salah ibubapaku yang tidak mengajarku tentang Mu, Ya Allah’….  Dan kemudian mereka akan menunjuk wajah kita.. sambil berkata,’ itu ibubapaku, Ya Allah.. mereka yang membiarkanku’.. bayangkan semuanya, sudahkah kita ajarkan anak2 kita tentang siapa yang menciptakan dari segumpal darah.. tentang siapa yang maha pemurah, tentang siapa yang mengajarkan melalui pena dan tulisan, tentang siapa yang mengajarkan yang tidak diketahui.. 

        Baca dengan nama tuhanmu.. baca.. adik2 semuanya, hari ini mari kita renungkan tentang erti tertinggi kehidupan.. tentang sauh yang sebenarnya.. yang sepatutnya kita gunakan.. agar kita tidak terbawa oleh arus kehidupan, agar kita senantiasa memiliki pegangan yang teguh yang masuk kedalam hati tentang siapa diri kita, tentang siapa raja dan langit dan bumi… moga2 kita mendapat sauh yang sebenar dalam kehidupan kita ini.. insyallahhhhhh….     

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management